Login

Partneri

Knjižnice

Institut za razvoj obrazovanja - knjižnica

  • Category: Specijalne
  • Published: Thursday, 24 February 2011 21:00
  • Written by pabla
  • Hits: 3095

Knjižnica s učionicom

Knjižnica Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) sadrži direktorije sveučilišta, kataloge, priručnike i multimedijalne materijale iz područja visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu koje članovi mogu posuđivati, a ostali korisnici konzultirati u IRO-u u uredovno vrijeme.

Na raspolaganju su također rječnici, gramatike, enciklopedije i drugi obrazovni materijali koji mogu biti od koristi svima koji se prijavljuju na studijske programe i/ili programe stipendiranja.

Read more: Institut za razvoj...

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu

  • Category: Specijalne
  • Published: Monday, 10 May 2010 23:00
  • Written by Maja Kaljanac
  • Hits: 3787

Odjel za biblioteku i dokumentaciju

Centra za ljudska prava

Univerziteta u Sarajevu

 

jeste specijalna biblioteka u sastavu Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu koja obavlja i funkcije visokoškolske biblioteke, predstavljajući oficijelnu biblioteku za pet postdiplomskih studija Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu (CIPS).

OBD je biblioteka otvorena za javnost koju mogu koristiti svi zainteresovani građani u Bosni i Hercegovini i šire, a čije zbirke, izvore i usluge, trenutno, u najvećoj mjeri koriste studenti, postdiplomci, akademski radnici, pravnici, novinari, djelatnici vladinih i nevladinih organizacija itd.

Članovi OBD-a imaju pristup svim zbirkama i uslugama, te pristup bazama podataka putem kojih su dostupni stručni časopisi i naučni radovi.

   Učlanjenje u Odjel za biblioteku i dokumentaciju se može obaviti lično, ili se može uputiti zahtjev za učlanjenje telefonski ili putem elektronske pošte na adrese bibliotekara, ili na generalnu adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Na isti način se mogu dobiti informacije o cijenama članarine, ili se možete informisati putem web lokacije biblioteke unutar sekcije Članstvo i usluge na: http://www.hrc.unsa.ba .

 

ZBIRKE

koje su na raspolaganju korisnicima

 

Zbirka monografskih publikacija

Korisnici imaju na raspolaganju oko 5.300 publikacija (knjiga, izvještaja, zbornika, studija i sl.) iz oblasti ljudskih prava, demokratije, međunarodnog prava, humanitarnog prava, ustava i ustavnog prava, Evropske unije, roda i ženskih studija, istorije, politike, kulture, ekonomije, religije, društvenih studija, metodologije društvenih istraživanja itd.

Zbirka periodike

Na raspolaganju je 41 naslov inostranih i domaćih stručnih časopisa iz oblasti ljudskih prava, demokratije, prava, sociologije, roda i ženskih studija, politike, kulture…

Zbirka magistarskih radova Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije

Ova zbirka obuhvata oko 450 magistarskih radova studenata CIPS-a. Studenti pet studijskih grupa u svojim radovima obrađuju aktuelne teme koje se tiču tranzicije, demokratizacije, postkomunizma, roda, procesa evropskih integracija, raznih pitanja ljudskih prava, ekonomskog razvitka Bosne i Hercegovine, ali i šireg regiona.

OBD ima formiranu i fragmentarnu zbirku magistarskih radova drugih postdiplomskih studija Univerziteta u Sarajevu.

Specijalna zbirka

Uključuje sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, odluke Ustavnog suda BiH, te kolekciju elektronskih dokumenata i izvora.

USLUGE

koje nudimo korisnicima:

Odgovaranje na informacijske upite (informacijske upite korisnici mogu uputiti lično, telefonski, ili putem elektronske pošte)

Online katalog OBD-a (putem njega korisnici mogu pretraživati Zbirku monografskih publikacija, provjeriti status neke knjige—da li je u biblioteci, ili je posuđena, zapis vlastitih posudbi, rezervisati nove naslove, produžiti rok posudbe)

Rezervacije (mogu se uputiti lično, telefonski, ili putem elektronske pošte)

Produženje roka posudbe (lično, telefonski, ili putem elektronskee pošte)

Individualna i grupna poduka u korištenju bibliotečkih izvora i usluga (zbirke, online katalog i baze podataka)

Čitaonica

Pretraživanje weba i baza podataka

Slanje biltena prinova (OBD korisnicima šalje mjesečni bilten prinova putem elektronske pošte. U biltenu prinova korisnici mogu pronaći popis novih naslova koje su uključene u fond. Također, korisnici mogu dobiti i bilten prinova za određeni period na zahtjev—tromjesečni, dvosedmični, sedmični itd.)

Selektivna diseminacija informacija (obavještavanje korisnika o naslovima ili izvorima koji bi ga mogli interesovati, jer spada u područje njegovog užeg ili šireg interesovanja)

Usluge štampanja i fotokopiranja